top of page
Search

Бърнаут епидемията

Updated: Aug 22, 2022

Професионалното прегаряне засяга всички възрастови групи, професии, култури. Преди няколко години, още преди пандемията от коронавирус, Scientific American Mind обяви, че “удовлетвореността от работата” е в “изненадващо крехка ситуация”. Тогавашно проучване показа, че професионалното прегаряне във висока степен е масово разпространено.



Терминът “бърнаут” се появява през 70-те години на миналия век в комбинация със “съпътстващи” състояния - умора от прояви на състрадание, вторичен травматичен стрес и други. Идеята тогава е да се опише негативното въздействие на работата върху физическото и психическото здраве, a въздействието се оказва огромно. Оттогава насам все повече се говори за нарастващите нива на отсъствие (дори и когато човек физически присъства), текучество на работа, сигнали за депресия, тревожност, преумора и физически заболявания (безсъние, свръхнапрегнатост, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, повишени нива на холестерола и т.н.). Бърнаута се е превърнал в епидемия.


Въпреки изобилието от съвети и насоки как индивидуално да предотвратим или да се справим с бърнаута е редно да обърнем внимание, че културата, в която живеем, и вярванията за собствената ни стойност, които следваме, неизбежно подклаждат тази епидемия. Акцентът, който се поставя върху трудолюбието, работата като олицетворение на нашата идентичност, приоритизирането на кариерата и заетостта като основен признак за успех - това са само част от характеристиките, които съставят средата, която обитаваме заедно,и която определя голяма част от разбирането ни за света и нас в него.


В следващите редове ще обърнем повече внимание на симптомите на бърнаута, както и на няколко начина за положително им повлияване. Ако разпознавате тези характеристики в себе си, не отлагайте и потърсете подкрепа от специалист. Чрез психотерапията може да изследвате какво се случва в живота ви, кое води до усещането за бърнаут, както и да обърнете внимание и на споделените вярвания, очаквания и културен натиск, които допринасят за това усещане, и как по-осъзнато да се справяте в тази обща среда.


Бърнаут. Как да го разпознаем?

  • Трите големи симптома на бърнаут са хронична умора, апатия, цинизъм.

  • Професионалното прегаряне е по-вероятно да се случи, когато човек има твърде много задачи на работа и твърде малко работни ресурси.

  • За да си върнете чувството на смисъл от работата, е важно да се свържете отново със своите ценности.


Доколко присъства бърнаута при мен?


Добра първа стъпка е да забележите колко сериозен е проблемът. Всеки преживява бърнаута по различен начин, а пътят за справяне с проблема също е уникален за всеки. Ако чувствате хронична умора, ако всеки около вас ви ядосва и предизвиква, ако се чувствате неангажирани към работата, чувствате, че тя няма особено значение, че няма смисъл, то е много вероятно процесът на “бърнаут” да тече у вас.


Експерти предлагат кратки тестове, които да ни помогнат да си обърнем внимание, да идентифицираме евентуален проблем, преди да стигнем до крайните фази на професионалното прегаряне. Един от тях включва четири въпроса:

  • Колко изтощен се чувствах през последния месец?

  • Колко критичен се чувствах? Бях ли твърде циничен към колегите?

  • Колко продуктивен се чувствах?

  • Колко се забавлявах на работа и доколко изпитвах удоволствие от процеса?

Можете да помислите за скала от 1 до 5, за да оцените отговорите си. Ако смятате, че отговорите на първите три въпроса са от три нагоре, а отговорът на четвъртия е оценен на 1 или 2, то вероятно изпитвате твърде много стрес на работа. Това може да доведе до прегаряне, ако такова вече не е налице.


Възможно действие е да опитате да преформулирате целите си, да се отделите от обичайната си среда за ден или два, за да помислите какво искате да промените, кой аспект от работата ви тежи най-много - дали общуването с колегите, дали твърде многото задачи, дали липсата на обратна връзка, степента на оценяване на вашия труд.


Как мога да предотвратя бърнаута? Какво в работата ми води до прегаряне?


Направете списък със задачите си на работа и с ресурсите, с които разполагате. Отделете време да помислите и огледате ситуацията, в която се намирате. Използвайте тези наблюдения, за да видите дали и къде може да направите промени, които постепенно да подобрите.


Ето няколко въпроса, които могат да ви помогнат:

  • Има ли работни изисквания, които можете да прехвърлите на някого или да отпишете?

  • Прекарвате ли по-голямата част от работното си време в изпълнението на задачи, които най-много отговарят на вашите умения?

  • Какви ресурси ви липсват?

  • Какво бихте искали да имате под ръка, за да се справяте по-добре с работата?

  • Има ли елементи от работата, които са повтаряеми, които могат да бъдат оптимизирани - дали чрез въвеждането на “образец”, дали с подготовката на списък с инструкции или график?

  • Има ли към кого да се обърнете за подкрепа?

Една от най-трудните стъпки може да е да потърсите помощ. Ако усещате, че прегаряте на работа, говорете за това с вашия ръководител или представител на човешки ресурси. Споделете от каква промяна имате нужда - дали е нова структура на работния процес, повече подкрепа от ръководтство или колегите, свързана с работни задачи или по-дълга почивка.


Разговорът с директния ръководител или HR специалист по идентифицирания проблем може да доведе до развръзка - ако не до бързо решаване на проблема, то поне до облекчение, че сте заявили своята нужда.


Кои от вярванията и разбиранията ми за света допринасят за прегарянето?


Доста често идеите, които имаме за това какво се очаква от нас, кое е “правилно” и как “трябва” да се случват нещата могат да ни поставят в клетка. Когато ни е трудно да сме гъвкави спрямо различните ситуации и не можем да се обръщаме с емпатия към самите нас, е много вероятно да се натоварим с огромни изисквания и очаквания, а вследствие да достигнем и до прегаряне. Капанът на ума е, че в тези моменти той преследва идеята, че решението е в това още по-безкомпромисно да се вкопчим в тези вярвания - на изискванията и очакванията, на още по-екстремната заетост, на отказа да признаем, че проблем съществува. Истината доста често се крие точно в обратното.


Познати ли са ви някои от тези вярвания:

  • Ако не направя нещо перфектно, по-добре изобщо да не го правя.

  • Ако съм зает и имам много задачи, значи имам стойност и ще бъда харесван.

  • Винаги трябва да държа всичко под контрол, в противен случай ще се случи нещо лошо.

  • Не мога да кажа не, защото ако го направя, ще ……………… (довършете изречението).

Психотерапията е страхотен ресурс в развиването на умението да разпознаваме вярвания и да ги трансформираме, както и да се научим да се отнасяме с повече разбиране към себе си - нещо, което ни липсва, а е от изключително значение за цялостното ни благосъстояние.


Процес за цял живот



Би било страхотно да щракнем с пръсти, да направим няколко упражнения и след месец да сме вече “излекувани” и променени. Често адресирането на част от проблемите, които водят до усещането за прегаряне, изисква смело вглеждане навътре и постепенна работа върху разширяването и трансформирането на вярванията, които имаме. Но нека липсата на магическо решение не ви обезкуражава, а напротив - научаването как да общуваме със себе си чрез емпатия, а с това и неизбежното “разрешение” да бъдем гъвкави, да бъдем разнообразни и находчиви може да бъде изключително удовлетворяващо и да носи усещането за много смисъл и желание за живот. А това са едни от основните “витамини” срещу бърнаут.

162 views0 comments
bottom of page